Mascot li-ion lader

Lithium-ion laden

Het laadproces voor het opladen van lithium-ion en lithium-polymeer batterijen wijkt af van het laadproces wat we kennen van bijvoorbeeld NiMH batterijen. De nominale spanning van een li-ion cel is ongeveer 3,6 volt. Bij li-po is dat 3,7 volt en bij Li-FePO4 is dat 3,2 volt. Bij het laden van lithium-ion spreken we van CC-CV laadcurve, oftewel constant current en constant voltage. De laadspanning per cel mag nooit hoger liggen dan 4,2 volt (of 4,2 V x het aantal cellen in serie). De oplaadtijd is afhankelijk van de status van de batterij en varieert tussen de  2-4 uur. Ook een te hoge temperatuur is van invloed op de laadtijd. De ideale temperatuur ligt tussen de 0° en 40° C. De ideale laadstroom is vastgesteld op 0,7C (waarbij C de batterij capaciteit is). De current “C” is afhankelijk van het type cel. (b.v. een 18650 cel 3,6 volt 2,6 Ah wordt geladen met 4,2 volt en 1,82A). 

Ook mag de accu mag nooit te ver ontladen worden en wordt daarom meestal gebruikt in een apparaat dat voorzien is van een regelsysteem. Dit kan een PCM, PCB of BMS zijn. Te diepe ontlading kan interne schade veroorzaken. Een goed functionerend regelsysteem zorgt ervoor dat de stroomvoorziening wordt gestopt wanneer de interne spanning te laag dreigt te worden. 

De meeste li-ion batterijen gaan ongeveer honderd laadcycli mee (afhankelijk per type) en daarna zal de capaciteit gaan afnemen. Op een gegeven moment is de accu gewoon op. Het vermogen van een li-ion pack wordt weergegeven in Watt hour. De formule om dit uit te rekenen is Wh=V x A  (488 Wh=40,7V x 12A). Boven de 110 Wh krijg je te maken met verscherpte transportregels.

Voor een optimale laadcyclus en levensduur dien je rekening te houden met onderstaande:

  • Nooit volledig laden/ontladen 
  • Altijd boven de 0º C laden (m.u.v. Saft MP cellen)
  • Laadsnelheid is van invloed op de levensduur
  • Herladen na een lange periode van niet gebruiken
  • Maak gebruik van de juiste intelligente lader met evt. temperatuursensor

Li-ion accu’s zijn fijn in het gebruik en met de juist lader en zorg kunnen ze ontzettend lang mee gaan.

Laadapparatuur lithium-ion

Loading…
  • Mascott 9941A 12 volt 2,3 A Li-ion lader

    Ons artikelnummer: LAD-MALI-9941A Model 9941 Li 2,3 A max out, 90-264 VAC input Maatvoering Lengte: – Breedte: – Hoogte: 65 mm Doorsnede: 18,4 mm Eigenschappen 3-step charge control with timer Universal input voltage (90-264 VAC) Exchangeable AC and DC plugs Mounting bracket available Charge  CV: 4,2 volt CC: 2,3 A 3 cells li-ion Datasheet Het […]